CMS چیست؟

همه آنچه در مورد سیستم‌های مدیریت محتوا باید بدانید

طراحی و مدیرت آسان وبسایت

CMS یا سیستم مدیریت محتوا وبسایت چیست؟

سیستم مدیریت محتوا (Content Managment System، به اختصار CMS) نرم افزاری در وب برای ایجاد، مدیریت، ویرایش، اصلاح و در نهایت انتشار محتوای دیجیتال اعم از متن، تصویر، فایل های صوتی یا تصویری و سایر فرمت های فایل در وب سایت ها است. این دسته با مدیریت محتوای وب کوتاه یا WCM و عناوین دیگری مانند Digital Experience Platform یا DXP شناخته می شود. در این مقاله تصمیم داریم این موضوع را به طور کامل بررسی کنیم و جنبه های مختلف آن را ارائه کنیم با مطالعه این مقاله می توانید به درک درستی از سیستم مدیریت محتوا دست پیدا کنید.

سیستم مدیریت محتوا CMS

CMS ها از اوایل قرن بیستم و با محبوبیت دنیای اینترنت جایگاه اصلی خود را پیدا کرده اند و در چند سال اخیر ظهور خود، پیشرفت های چشمگیری داشته اند. می توان گفت شخصی که حتی در سطح اول در زمینه طراحی یا کار بر روی یک وب سایت بوده است، به نوعی به این موضوع پرداخته است. در دهه اخیر گسترش سیستم های مدیریت محتوا به حدی بوده است که باید بگوییم تمامی صنوف کار آنلاین (وب سایت ها) با این ابزارها سروکار دارند. حتی اگر یک وبلاگ نویس ساده باشید، با CMS کار می کنید. یک دلیل اصلی برای محبوبیت و گسترش CMS وجود دارد و این سیستم ها همه آماده استفاده از جعبه هستند، بنابراین شما می توانید بدون دانستن اطلاعات زیادی در مورد وب و به خصوص کدهای HTML یک وب سایت ایجاد کنید و این ابزارها را مدیریت کنید.

البته وبلاگ ها و بحث های وبلاگ به دلیل سادگی و نداشتن موضوعات فنی و گسترده معمولا در زیر مجموعه CMS قرار می گیرند. بنابراین با یک CMS ساده می توانید در عرض چند دقیقه یک وبلاگ راه اندازی کنید. اگر نمی‌خواهید پول خرج کنید یا سیستم انحصاری خود را راه‌اندازی کنید و می‌خواهید این فرآیند را حتی بیشتر کوتاه کنید، می‌توانید از پلتفرم‌های وبلاگ‌نویسی مانند WordPress یا Blogspot برای وبلاگ‌نویسی رایگان و ایجاد محتوای وبلاگ استفاده کنید. در ایران سرویس دهندگان زیادی سعی کرده اند سرویسی را برای راه اندازی وبلاگ به صورت رایگان ارائه دهند که محبوب ترین و معروف ترین آنها بلاگفا یا بلاگ دات آی آر است. در واقع، پلتفرم های CMS و وبلاگ نویسی که انواع ساده تری از سیستم های مدیریت محتوا هستند، تمامی ابزارهای مورد نیاز کاربر را با دانش تقریباً صفر از مدیریت وب سایت فراهم می کنند.

این ابزارها از ساختار خود وبلاگ و قالب های آماده گرفته تا قسمت های مورد نظر برای مدیریت ساده و کاربردی وبلاگ و از همه مهمتر قسمتی ساده برای تولید و انتشار محتوا را شامل می شود.

این اولین تفاوت عمده بین برنامه های CMS سفارشی است. سیستم مدیریت محتوا همه چیز را به صورت خودکار انجام می دهد و وبلاگ نویسان می توانند بدون نگرانی در مورد انجام کار خاصی از آن به عنوان یک برنامه کامل استفاده کنند. اما بدون CMS، چنین چیزی بی معنی خواهد بود. در این صورت باید از سیستم مدیریتی خاصی استفاده کرد.

هدف استفاده از cms چیست؟

تا اینجا به اصول و مفاهیم سیستم های مدیریت محتوا پرداختیم و فهمیدیم که CMS یک نرم افزار مبتنی بر وب برای نمایش محتوا از طریق کانال های دیجیتال مانند وب سایت ها است. اگرچه هدف جزئی یک CMS گسترده و متنوع است، اما هدف اصلی انتشار محتوا از طریق آن است. فرقی نمی کند محتوای شما متن ساده، تصاویر، ویدیوها یا محتوای پیچیده تر مانند فرم ها، ویجت ها یا پایگاه های داده قابل جستجو باشد. با سیستم مدیریت محتوا می توانید این مطالب را به صورت دسته بندی شده و سازماندهی شده منتشر کنید. می توانید همین کار را با جزئیات انجام دهید، زمان انتشار را تعیین کنید، مخاطبین خاص یا زمان انقضا را مشخص کنید و در صورت لزوم آن محتوا را حذف کنید. با این تعاریف می توان گفت که با یک سیستم مدیریتی مانند CMS می توانیم هر آنچه را که می خواهیم به مخاطبین اختصاص داده شده بیان کنیم.

در نهایت، ساده ترین هدف استفاده از CMS را می توان به شرح زیر توصیف کرد:
هدف اصلی استفاده از سیستم مدیریت محتوا، انتقال موثر اطلاعات مفید به مخاطب است. هدف دوم نظرسنجی است، نظرات، برای دریافت بازخورد از این محتوا و اطلاعات ارسال شده، با کمک سیستم های بازخورد از کاربران در دسترس است.

چنین رویکردی برای ایجاد یک سیستم خوب و جامع برای توزیع و به اشتراک گذاری محتوا منجر به بهبود وصف ناپذیری در تجربه کاربری برای بازدیدکنندگان و کاربران وب سایت شما خواهد شد. اما همه می دانیم که اگرچه محتوا مهم ترین قسمت یک وب سایت است، اما تنها یک قسمت است، به عبارت دیگر بدون توجه به قسمت های دیگر نمی توان از آن به خوبی استفاده کرد. علاوه بر محتوا، سایر مواردی که به تکامل یک وب سایت کمک می کند خدمات، طراحی صفحه (قالب ها)، ابزارها و مواردی از این دست است.

در واقع یک وب سایت مجموعه ای از چندین مورد است که با کمک CMS مدیریت می شود. محتوا یا طراحی خارجی و … فقط ظاهر کار است در این فضا مهم است. اما مسائل فنی زیادی در پس زمینه وجود دارد که برای نمایش مناسب مطالب در سایت کار می کند. خوشبختانه CMS ها در این زمینه کاملا موثر هستند. به ویژه، این نسل جدید سیستم های مدیریت محتوا بسیار پیشرفته هستند و می توانند کارهای زیادی را در یک وب سایت با ابزارهای خود انجام دهند.

پلتفرم تجربه دیجیتال چیست و چه تفاوتی با CMS دارد؟

در ادامه بحث قبلی، هدف اصلی شما از استفاده سئو باید ایجاد یک تجربه کاربری مرتبط برای مخاطبان باشد. در بحث دنیای وب چیزی به نام تجربه و رابط کاربری وجود دارد که به عنوان تجربه دیجیتال در دسته CMS نیز شناخته می شود. در ابتدای این مقاله گفتیم که یکی از مفاهیم این بحث چیزی به نام DXP یا Digital Experience Platform است. DXP یک پلتفرم مجازی برای ایجاد یک تجربه یکپارچه در چندین کانال دیجیتال است.
در DXP بازخورد و بهبود تجربه کاربری ملاک مخاطب است، بنابراین هدف اصلی این پروژه تحلیل و درک دغدغه های کاربران و تلاش برای رفع مشکلات و بهبود این تجربه کاربری است. این پلتفرم به طور گسترده توسط سازمان‌های بزرگی که کانال‌ها و شبکه‌های دیجیتال متعددی در اختیار دارند، استفاده می‌شود. DXP می‌تواند به این سازمان‌ها کمک کند تا استراتژی‌ها، فرآیندها، مسائل گروهی یا فردی و سایر تلاش‌ها را برای دستیابی به مخاطبان هدف خود هماهنگ و ساده‌سازی کنند. به همین دلیل و از آنجایی که این روزها بحث در مورد DXP فراگیرتر شده است، مقوله ای نسبتاً مجزا محسوب می شود. با این حال، باید گفت که DXP به سادگی یک رویکرد متفاوت به CMS است و هسته آن یک سیستم مدیریت محتوای عمومی است.
با این تعاریف می توان تشخیص داد که تفاوت اصلی بین CMS و DXP در محدوده خدمات و رویکرد مربوط به استفاده از ابزارها در آنها نهفته است. یک سیستم مدیریت محتوای معمولی می‌تواند ابزارها و افزونه‌های مختلفی را برای بازاریابی، سئو، تجزیه و تحلیل یا اهداف مشابه در اختیار وب‌مسترها قرار دهد. با استفاده از این ابزارها می توانید یک سایت بر اساس نیاز خود راه اندازی کنید، بر روی مطالبی مانند سایت های خبری، سایت های آموزشی و … تمرکز کنید و یا حتی یک فروشگاه آنلاین ایجاد کنید.
اما از طرف دیگر، DXP مانند یک شبکه عمل می کند و بسیاری از سایت های مختلف را در یک سایت ادغام می کند. با یک تعریف ساده تر می توان گفت DXP ابزاری جامع برای مدیریت و ایجاد ارتباط صحیح بین چندین وب سایت است که هسته اصلی آن نرم افزارهای مبتنی بر وب مانند سیستم مدیریت محتوای اشتراکی است. یک مثال خوب از DXP، وب سایت های آژانس های برند در سراسر جهان است. به وب سایت یک شرکت بروید و مطمئن شوید که وب سایت دارای وب سایت های ویژه برای زبان های مختلف و کشورهای مختلف است. تمامی این پلتفرم ها توسط پلتفرم DXP یکپارچه شده اند. البته همانطور که گفتیم بحث DXP پیچیده و مختص شرکت های بزرگ است.

انواع سیستم های ذخیره سازی آنلاین

چندین روش متداول وجود دارد که می توان از یک CMS برای راه اندازی یک کانال دیجیتال (معمولا یک وب سایت) استفاده کرد. در این قسمت شما را با برخی از این عناصر آشنا می کنیم و ویژگی های هر کدام را شرح می دهیم.
سیستم مدیریت محتوای مدیریت شده یا CMS مدیریت شده در واقع یک وب سرویس است که به صورت پیش فرض در قالب نرم افزار از پیش ساخته شده ارائه می شود. در این نوع خدمات تمامی مسائل فنی توسط سرویس دهنده ای که آن را ارائه می دهد حل و آماده می شود. بهترین نمونه ها وردپرس، Weebly، Wix، Joomla و غیره هستند. این CMS ها مانند نرم افزارهای معمولی هستند، تنها تفاوت این است که شما باید آنها را روی هاست وب سایت خود نصب کنید. سپس یک ابزار جامع برای مدیریت محتوای سایت خود دارید.
مزایای اصلی استفاده از یک CMS آماده پشتیبانی فعال توسعه دهندگان، بهبود مستمر، به روز رسانی های متعدد، ابزارها و افزونه های خارجی و شاید مهمتر از همه، سهولت در پیکربندی و استفاده از آنها است. در نتیجه، 7-8 وب سایت از 10 وب سایت جدید ایجاد شده با استفاده از یکی از این CMS ها ساخته می شوند.
اکثر این سیستم های مدیریت محتوا رایگان و متن باز هستند و افراد آماتور تا حرفه ای می توانند تغییرات زیادی در آنها ایجاد کنند یا طرح های منحصر به فردی را در آنها پیاده سازی کنند. یکی از مهمترین نکات این سیستم ها این است که (حداقل این CMS معروف و پرطرفدار) با تغییرات و قوانین جدید گوگل مطابقت دارند و از این نظر هیچ مشکلی با سئو و وب سایت ندارند. با این حال، این سیستم ها و ابزارها توسط وب مسترها و طراحان وب به دلایلی که توسط متخصصان ناقص تلقی می شود، کمتر مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از این اشکالات شامل عدم دسترسی به برخی موارد و محدود بودن به چند زبان برنامه نویسی است. این محدودیت برای بسیاری از حرفه ای ها مشکل ساز است و با کدنویسی در قالب قادر به اعمال تغییرات مورد نظر نیستند.

سیستم مدیریت محتوای میزبان

نوع دوم CMS پلتفرمی است که برای یک برند یا سازمان حرفه ای طراحی شده است تا یک وب سایت را راه اندازی کند. این نوع سیستم ها را سیستم های نرم افزاری مستقل می نامند. اگرچه این نوع از CMS ها مفید هستند، اما فقط توسط حرفه ای ها استفاده می شوند و محدودیت های کمی ذکر شده است. اگرچه به طور کلی CMS شما برای انجام کارهای مختلف و ایجاد تغییرات مختلف بسیار باز هستید اما در سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی این بحث به طور کلی وجود ندارد و می توانید تمام قسمت های مختلف آن را تغییر دهید. علاوه بر مزایای ذکر شده برای CMS اختصاصی، معایبی نیز وجود دارد. امنیت، به‌روزرسانی و ارتقاء این سیستم‌ها کاملاً بر عهده شماست و با ظهور نسل جدید فناوری‌های وب، اجرای وظایف شما بر روی پلتفرم به طور فزاینده‌ای دشوار می‌شود. اما در CMS عمومی، این به روز رسانی ها به طور خودکار توسط سازنده اعمال می شود.
یک سیستم مدیریت محتوای سفارشی یا CMS سفارشی که به عنوان مدیریت محتوای وب نیز شناخته می شود، نوع اصلی سیستم مدیریت محتوا است. ارتباط نزدیکی بین کنترل (برای نویسندگان) و توسعه وجود دارد. در این CMS ها، نویسندگان اغلب به عناصر کنترل و مدیریت یک مقاله، از جمله تغییر عنوان، URL، بخش، آپلود فایل ها و موضوعات مشابه دسترسی کامل دارند. اما در این CMS ها مدیران به قسمت مرکزی مدیریت و شرایط سایت به خصوص قوانین دسترسی ندارند.

جمع‌بندی در مورد CMS

سیستم مدیریت محتوا چیزی است که هر وب سایت و مدیر وب سایتی به آن نیاز دارد. این سیستم کار ما را بسیار آسان می کند و به هر کسی اجازه می دهد تا از ابتدا یک وب سایت بسازد. با توجه به رایگان و متن باز بودن این CMS، استفاده از آن مستلزم هزینه های مستمر نیست و برخلاف هاست و دامنه هایی که باید به صورت ماهانه یا سالانه پرداخت شود، از این نظر می توانید با خیال راحت از این سیستم مدیریت محتوا استفاده کنید.

مطالب بیشتر

بنر سایت صنعتی

طراحی سایت صنعتی

طراحی سایت صنعتی اصول، بایدها و نبایدها… در مسیر توسعه سایت صنعتی چیست و چرا به آن نیاز داریم؟ امروزه با پیشرفت روزافزون اینترنت، نیاز

ادامه مطلب »
طراحی سایت فروشگاهی 47

طراحی سایت فروشگاهی

طراحی سایت فروشگاهی اصول، بایدها و نبایدها… چراغ این فروشگاه همیشه روشن است چرا داشتن سایت فروشگاهی مهم است؟ فروشگاه اینترنتی فروشگاهی است که محصولات

ادامه مطلب »
سایت شرکتی 8976

طراحی سایت شرکتی

طراحی سایت شرکتی اصول، بایدها و نبایدها… شرکت‌های بدون مرز سایت شرکتی چیست و چرا به آن نیاز داریم؟ وب سایت شرکتی چیست و چرا

ادامه مطلب »